vineri, 6 iulie 2007

Ce este un blog?

Ce inseamna blog?
Am facut aici o sectiune speciala, pentru cei ce sunt noi in “lumea blogurilor”. Stiu ca e un fenomen ce contine multi termeni noi si care seamana intre ei asa ca m-am gandit ca un mic dictionar nu ar strica. De-a lungul timpului voi adauga aici mai multi termeni. Astept sugestii, intrebari.

> Ce este un blog?

Un blog este un site web cu cateva particularitati. Cele mai importante ar fi urmatoarele:
- insemnarile (articolele) apar pe site in ordine invers cronologica, adica cel mai nou articol apare intotdeauna in partea de sus a paginii.
- insemnarile sunt datate, adica uitandu-te prin arhiva poti sti cu exactitate in ce zi si la ce ora a fost scris un anumit articol.
- exista posibilitatea de a lasa comentarii la fiecare insemnare; vii, citesti, esti sau nu esti de acord si iti spui parerea, parere care ramane atasata acelui articol
- de retinut ca initial blogul a pornit de la ideea de jurnal personal online; practic, corespondentul pe internet al celebrului jurnal personal in care fiecare dintre noi am fi putut sa ne scriem gandurile, parerile etc. De aici vine si denumirea de weblog (prescurtat, blog).
- tot de la modul in care a aparut conceptul, putem considera o alta trasatura importanta a unui blog: blogul este scris intr-un mod personal !!! Aici exista probabil cele mai mari probleme de intelegere a conceptului, mai ales pentru cei care vin din zona de PR si care nu inteleg ca daca articolele de pe blog sunt comunicate de presa, de exemplu, acela nu se mai cheama blog.

> Ce inseamna blogger?
Un blogger este o persoana care scrie pe un blog

> Ce e ala post?
Cuvantul “post” (citit in engleza) vine de la verbul “to post” = a posta, a afisa si se refera la insemnarile zilnice (informatiile) de pe un blog. Asadar: post = insemnare pe blog = articol pe blog. Prin urmare un blog contine mai multe post-uri si in niciun caz nu e corect sa spui: “ti-am citit ultimul blog”. Dar noi va iertam fiindca nu faceti parte din blogosfera.

> Ce inseamna blogosfera?
Blogosfera e formata din totalitatea oamenilor care scriu pe un blog (totalitatea bloggerilor).

> Ce este un blogroll?
Blogroll-ul este acea lista de linkuri catre alte bloguri pe care o gasiti la majoritatea bloggerilor, in bara din partea dreapta (care poate fi si in stanga).

Niciun comentariu: