vineri, 6 iulie 2007

Ce este un site web?

Ce este un site web
Un site web este o colectie de documente (similare unei colectii de documente word, de exemplu). Spre deosebire de acestea, documentele care formeaza site-ul (pe care le vom numi pagini) nu sunt independente unele de altele ci sunt legate printr-un sistem care se numeste sistemul de navigare in cadrul site-ului.

Paginile site-ului sunt create cu ajutorul unui limbaj numit HTML. In spatele oricarei pagini web sta codul HTML al paginii. Vizualizarea codului sursa HTML poate fi realizata selectand din meniul View al browserului optiunea Source.

Cu ajutorul limbajului HTML pot fi incluse intr-o pagina web texte, imagini, legaturi catre alte pagini din site sau catre web, liste, tabele, formulare.

Tehologii folosite
HTML. Asa cum spuneam, paginile web sunt create cu ajutorul limbajului HTML. Acesta nu este un limbaj de programare propriu zis, ci un limbaj de marcare. Prin intermediul sau programatorul stabileste ce elemente vor face parte din pagina web si care va fi aspectul acestora. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor cuvinte cheie incluse intre paranteze unghiulare care se numesc tag-uri. In afara limbajului HTML, la realizarea unui site pot participa si alte limbaje sau tehnologii.


CSS. Prescurtare de la Cascading Style Sheets, foi de stiluri in romaneste. Servesc la stabilirea unui aspect unitar pentru elementele care fac parte din pagina web si modificarea cu usurinta a lor. De exemplu, daca vom crea o pagina de stiluri in care vom stabili ca titlurile care apar in site vor fi de culoare rosie si marimea de 20 de pixeli, in cazul cand as dori modificarea culorii nu va mai fi necesar sa modific fiecare pagina a site-ului. Este suficient sa modific pagina de stiluri si toate paginile isi vor modifica aspectul in consecinta.


Java Script. Spre deosebire de HTML, Java Script este un limbaj de programare. Se foloseste impreuna cu limbajul HTML. Intr-o pagina scrisa in HTML se pot integra programe (numite scripturi) scrise in Java Script. Utilizari frecvente: ferestrele pop-up, meniurile dinamice, afisarea imaginilor, textele care fac scroll, verificarea formularelor, etc.


PHP si MySql. PHP este, de asemenea, un limbaj de programare. Este ceea ce se cheama un limbaj server-side, spre deosebire de JavaScript care este un limbaj client-side. Aceasta inseamna ca scripturile JavaScript sunt executate de catre client (adica de browser) in vreme ce scripturile PHP sunt executate de catre server. PHP se foloseste pentru a crea diverse aplicatii: magazine virtuale, cataloage de produse, forumuri, motoare de cautare, etc. Este folosit foarte adesea inpreuna cu MySql. MySql este un sistem de baze de date special conceput pentru a fi folosit pe internet. Cu ajutorul lui se pot crea baze de date complexe care pot fi interogate prin intermediul programelor scrise in PHP. Programele PHP (sau chiar instructiuni izolate) se pot integra fara probleme in codul HTML al paginilor.


Flash. Tehnologia Flash, creata de compania Macromedia, permite realizarea de animatii complexe si aplicatii multimedia care includ animatie, muzica, film. Exista doua curente in web design in legatura cu tehnologia Flash:
Realizarea site-urilor in intregime in Flash. In acest caz partea de HTML se reduce la cateva tag-uri care includ aplicatia Flash. Dezavantaje: se incarca greu pe conexiuni dial-up, este prost indexata de motoarele de cautare
Realizarea de site-uri mixte: HTML si Flash. Este varianta pentru care optam noi. Site-urile sunt realizate in HTML (sau PHP) iar elementele de animatie sunt realizate in Flash.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pai ..domnule Dan daca ii faceti site lui Geaoana vreau si eu site web....:((:((:((